Dentalna protetika
Stomatološke usluge

Dentalna protetika

privatni zubar (stomatolog) Zadar

Dentalna protetika je grana stomatologije koja se bavi nadomještanjem većeg ili manjeg broja izgubljenih zuba kao i kompleksnim oralnim rehabilitacijama. U slučaju gubitka većeg broja zuba s vremenom dolazi do mnogih poremećaja u položaju preostalih zuba, gubi se ispravan vertikalni i horizontalni odnos čeljusti, stabilan i siguran zagriz, preostali zubi se naginju, isplivavaju, putuju. Dolazi do skraćivanja donje trećine lica, čeljusni zglob mijenja svoj položaj, dolazi do ortopedske nestabilnosti, bolova u zglobu i mišićima čeljusti, otežanog žvakanja i općenite disfunkcije stomatognatnog sustava.

Protetska rehabilitacija ima za cilj očuvati ili vratiti optimalnu funkciju žvačnog sustava. Danas je neodvojiva od estetske stomatologije jer svi protetski nadomjestci osim funkcionalnosti imaju za cilj i poboljšanje pacijentovog izgleda.

 

Dentalna protetika obuhvaća:

  • fiksne krunice i mostove
  • djelomične akrilatne i metalne proteze
  • tzv. kombinirane radove, tj. fiksne mostove ili krunice na koje se pričvršćuju djelomične proteze pomoću priključaka koji omogućavaju "nevidljiv" spoj proteze sa zubima
  • pokrovne proteze koje se postavljaju na par preostalih zuba ili korjenova (teleskopi, prečke, locatori, korijenske kapice itd.)
  • krunice i mostove nošeni implantatima

 

Protetska terapija planira se individualno ovisno o kliničkoj slici pacijenta, a materijali i postupci odabiru se ovisno o situaciji i potrebama pacijenta. Kod odabira terapije uvijek se trudimo predložiti optimalno rješenje koje će funkcionirati dugi niz godina, a svakako dati i zadovoljavajuću estetiku. Stručnost i iskustvo naših terapeuta te neposredna blizina laboratorija zubne tehnike jamac su kvalitete naših radova.

 

 

Stomatološke usluge

Midas Pixel Code