Opća i konzervativna stomatologija
Stomatološke usluge

Opća i konzervativna stomatologija

privatni zubar (stomatolog) Zadar

Preventiva

Obuhvaća sve postupke kojima se spriječavaju bolesti tvrdih i mekih tkiva usne šupljine. Vrlo su važni redoviti kontrolni pregledi kako bi stomatolog na vrijeme uočio početne patološke promjene i pomoću nekoliko jednostavnih postupaka ponovno uspostavio oralno zdravlje.

 

Kod djece preventivni postupci uključuju:

  • fluoridaciju i remineralizaciju tvrdog zubnog tkiva specijalnim lakovima i gelovima
  • pečačenje fisura novoniklih trajnih zuba

 

Kod odraslih preventivni postupci uključuju:

  • upute o učinkovitom i pravilnom održavanju oralne higijene
  • uklanjanje tvrdih i mekih zubnih naslaga, pjeskarenje i poliranje
  • fluoridaciju itd.

 

Estetski ispuni ("plombe")

Najčešći postupak u stomatologiji kojim se nadoknađuje izgubljeni dio tvrdog zubnog tkiva koji je uništen karijesom, lomom ili trošenjem. U našoj ordinaciji koristimo kvalitetne kompozitne te staklenim vlaknima ojačane materijale kojima se postiže mehanička i estetska rehabilitacija zubnog tkiva. Ispuni se modeliraju i izgledaju poput prirodnog zuba a radimo na principu minimalno invazivne stomatologije.

 

Endodoncija (liječenje korijenskih kanala)

Kada je karijes uništio veći dio krune zuba i bakterije su inficirale zubni živac, tj. pulpu, potrebno je ukloniti oboljelo tkivo iz korijenskog kanala. Ukoliko se ono ne ukloni, dolazi do patoloških procesa oko korijena i u čeljusnoj kosti, a bakterijski toksini iz okolice zuba mogu djelovati i na udaljene organe kao što su srce, bubrezi, zglobovi itd.

Vrlo je važno temeljito ukloniti inficiranu pulpu i kvalitetno ispuniti kanal jer o tom postupku ovisi opstanak zuba. Ovo je zahtjevan mikroirurški zahvat koji se radi u vrlo sitnim i oku nevidljivim prostorima, a potrebna je preciznost i vještina. U Zara Dentu koristimo strojne i ručne tehnike. Strojna tehnika radi se aparatom Reciproc Gold najnovije generacije koji koristi tzv. reciproc tehniku čišćenja i širenja korijenskih kanala. Tehnika je nježna i učinkovita te brza i omogućuje liječenje u jednoj ili dvije posjete.

Nakon kvalitetno provedenog endodontskog tretmana zub se treba opskrbiti ispunom, nadogradnjom a često i krunicom.

 

Stomatološke usluge

Midas Pixel Code